Waarom moet je NIVEA gebruiken voor goede communicatie in de bouw?

Goede communicatie is van wezenlijk belang in de bouw. Zoals ik in mijn vorige blog over LSD al zei, zijn gesprekken steeds belangrijker in het BIM proces. Dus hier volgt de tweede tip: gebruik NIVEA voor goede communicatie in de bouw.

NIVEA

NIVEA staat in dit geval niet voor de crème, maar voor: Niet Invullen Voor Een Ander. We hebben de neiging andermans gevoelens in te vullen en zelf betekenis te geven aan gedrag van een ander. We kennen het vak toch goed? Nou een ander deel van het bouwteam denk misschien wel op een heel andere manier! Hoe kun je op een prettige manier controleren of je het goed begrepen hebt? Niet invullen voor een ander is één van de grootste valkuilen in de communicatie. Het kan erg lastig zijn.

De kern is dat je niet weet wat de ander wilt zeggen, dus laat het gezegd worden. Als het dan niet duidelijk is, vul je het niet aan, maar vraag je wat er bedoeld wordt.

Het kan zo maar gebeuren dat je met je gedachte even afdwaalt. Het beste is dan dit eerlijk toe geven: “Het spijt me, ik werd even afgeleid, wil je het even herhalen?
De S van Samenvatten uit LSD komt ook hier weer terug. Het is belangrijk om te checken of jet het wel goed hebt begrepen: “Ik vind het belangrijk dat je ik goed snap, klopt het dat…?“. Op die manier helpt NIVEA je bij een goede communicatie in de bouw.

Druk

We zijn allemaal druk. Zorg ervoor dat je tijd hebt om te luisteren. En als dat nu niet zo is, geef dit dan aan. En doe gelijk een voorstel wanneer je wel tijd hebt: “Ik heb nu geen tijd om goed met je te kunnen praten, zullen we over en uurtje even samen zitten? Dan heb ik alle aandacht voor je.
Over druk gesproken… Daar zal ik een volgende keer wel eens wat meer over delen.

Het kan ook voorkomen dat je het idee hebt dat een ander bepaalde emoties heeft. Maar gevoelens kunnen bedrieglijk zijn. Het beste is dan dit te controleren. Daarmee laat je gelijk merken dat je oprecht interesse hebt.: “Ik zie dat je je erg boos maakt over wat er is gebeurd, klopt dat?

Ook werken aan goede communicatie?

Samenwerken en communicatie kan met simpele tips een stuk verbeterd worden. Zet daarom ook NIVEA en LSD in voor goede communicatie in de bouw!
Heb je behoefte aan coaching of training op het gebied van communicatie? Bekijk dan ons trainingenaanbod of maak een afspraak.

Groet,
Team Druchtman

Actueel bij Druchtman & Partners

Relevante informatie

Direct toegang tot kennis en updates