Waarom is LSD goed voor de communicatie in de bouw?

LSD inzetten om de communicatie in de bouw te verbeteren.

LSD, wie kent die afkorting niet? In dit geval hebben we het niet over drugs, maar over:
1. Luisteren
2. Samenvatten
3. Doorvragen.

Deze drie elementen zijn van wezenlijk belang om de communicatie in de bouw goed te laten verlopen.

1. Luisteren

Luisteren doe je met je hele lichaam en niet alleen met je oren. Je gesprekspartner kan door jouw lichaamshouding zien dat je geïnteresseerd bent in wat hij of zij te melden heeft. Door goed te luisteren kun je goed doorgronden wat de ander zegt. Let hierbij op de volgende punten:

  • woorden (wat zegt iemand letterlijk?)
  • uitspraak (volume, toon, kracht)
  • lichaamshouding (gebarentaal, houding, expressie)

2. Samenvatten

Wanneer de ander klaar is met praten, dan kun je het beste zijn of haar boodschap samenvatten in je eigen woorden. Door dit te doen, controleer je of je goed snapt wat de ander bedoeld heeft. En als dat niet zo blijkt te zijn, dan biedt dit de kans voor je gesprekspartner om het te verduidelijken. Uiteindelijk kun je door te samenvatten gesprekken structureren.

Handige zinnen hiervoor kunnen zijn:

  • “Oké, dus je zegt…”
  • “Dus als ik je goed begrijp, denk jij dat …..”

3. Doorvragen

En dan tenslotte: vraag verder. Als iemand niet duidelijk is, stel dan extra vragen. Met doorvragen krijg je meer informatie over het gespreksonderwerp. Soms zijn mensen subjectief, vaag, of onderbouwen ze hun stellingen niet. Let niet alleen op wat de ander wel zegt, maar ook wat hij of zij juist niet zegt. En als je daar op doorvraagt, dan pas kun je goed doorgronden wat de ander duidelijk wil maken.

Dus: gebruik LSD voor betere communicatie in de bouw. Luisteren, Samenvatten en Doorvragen! Wist je trouwens dat NIVEA hierbij ook kan helpen?

Heb je behoefte aan coaching of training op het gebied van communicatie? Bekijk dan ons trainingenaanbod of maak een afspraak.

Actueel bij Druchtman & Partners

Relevante informatie

Direct toegang tot kennis en updates