Je kunt je woonomgeving vergelijken met een bouwproject. Des te groter het project des te anoniemer je kunt zijn in het bouwproces. Bij een groot utiliteitsproject kun je je nog wel eens verschuilen achter procedures of andere bouwpartners, maar bij een kleine verbouwing gaat dit uiteraard niet. Daar spreek je direct met je opdrachtgever en zijn de gevolgen van je daden direct zichtbaar.
Samenwerken is een kunst
Met de komst van virtueel bouwen, of BIM zoals je wilt, is de anonimiteit bij een groots project teruggebracht naar de omvang van een kleine verbouwing. Je wordt verplicht met de billen bloot te gaan. En iedereen weet wat zijn of haar rol is binnen het proces. Samenwerken is een must, maar goed samenwerken is een kunst. Niet voor niets willen veel mensen alle risico’s van te voren dichttimmeren!
We wonen dus nu in een dorp. Tijdens de bezoeken vóór de aankoop van het huis hebben we uitgebreid rondgekeken of er misschien zaken waren die voor ons reden zouden zijn om van de koop van af te zien. Die waren er niet. En net nadat we waren verhuisd roken we ’s avonds een flinke boerderijlucht! Ik, als stadsmens, was dat helemaal niet gewend natuurlijk. Maar dat hoort nu eenmaal bij het wonen op het platteland.
Communicatie is de sleutel
Je kunt tijdens de voorbereidingsfase van de bouw proberen alle risico’s af te dichten, maar uiteindelijk komen we toch nog altijd wel zaken tegen die we niet van tevoren wisten. Is dat erg? Nee! Zolang je maar open en eerlijk met elkaar in gesprek blijft. Uiteindelijk is communicatie de sleutel tot goede samenwerking.
Ik kan me voorstellen dat dat lastig is. Goede communicatie kan geregeld worden door software, maar ook door je dit te trainen. Neem contact op met Druchtman & Partners en ga in gesprek over hoe wij samen uw organisatie beter kunnen laten communiceren!
Groet,
Team Druchtman