Veranderen doet pijn!

veranderen doet pijn

Zelf beschouw ik me als iemand die graag nieuwe dingen wil, die kansen ziet en die door wil.

Wanneer ik met mensen in gesprek ga, dan zie ik vaak mogelijkheden voor hem of haar. Vaak ben ik al een aantal stappen verder in mijn hoofd en neem ik de gesprekspartner mee in een nieuwe wereld vol mogelijkheden en kansen.

Maar… mijn vrouw vindt dat ik ‘rete-conservatief’ ben. En dat ben ik eigenlijk ook. Paars haar hoeft van mij echt niet. En raamkozijnen horen wit of donkergroen te zijn. Dus in dat opzicht ben ik iemand die houdt van de gevestigde orde. Gek eigenlijk, dat die twee samen kunnen gaan.

Volgens mij zijn er twee (of meer) soorten mensen: mensen die almaar iets anders willen en mensen die nooit willen veranderen. De eerste groep kan zich niet neerleggen bij de status quo. Ze zien almaar kansen en moeten door! De tweede groep houdt meer van de gevestigde orde. We doen het al twintig jaar zo. Maar hoe je het ook wendt of keert: de wereld om ons heen verandert, of we nu willen of niet. Misschien dragen we bij aan die verandering. Misschien ondergaan we de veranderingen. Dat kun je erg vinden, of niet. Feit blijft dat het leven nu anders is dan vijf, tien, twintig jaar geleden.

Wat zeggen goeroes in veranderingsmanagement hierover? De Caluwé gaat bij veranderen uit van 5 kleuren (geel, blauw, rood, groen en wit). Deze kleuren zeggen iets over de manier van denken bij veranderingen. En Lewin gebruikt de termen unfreeze, change & refreeze. Onder de streep gaat het erom inzicht te hebben in hoe het was en waar je naartoe wilt. De stappen erheen verschillen per proces, organisatie en individu. De eerste verandering begint bij jezelf, want anderen kun je niet veranderen. Dus wil je vooruit, dan is de eerste stap om bij jezelf te starten. Durf eens verder over je eigen discipline heen te kijken en leer van anderen.

De wereld om ons heen verandert, dus bedenk dat er toch een vorm van aanpassingsvermogen nodig is. En daarbij zijn er twee soorten verandering: reactieve verandering en disruptieve verandering.

Bij de eerste soort ben je een volger van de rest en bij de tweede neem je de rest mee in je eigen verandertraject. Welke ben jij?

Team Druchtman & Partners

Advies verandermanagement >

Actueel bij Druchtman & Partners

Relevante informatie

Direct toegang tot kennis en updates