Summertime, reflection time

summertime, reflection time
Op een dag als vandaag, het is 30 graden Celsius, met een luchtvochtigheid van 70 procent, dan weet je weer dat het een Nederlandse zomer is. Op deze dag aan het begin van de Bouwvak wordt het langzaam stil op de Nederlands en Vlaamse bouwplaatsen. De bouwbusjes rijden niet meer, de torenkranen staan stil en de betonmixers staan schoon te wachten bij de keet.

De vakantie is vaak een mooi moment voor zelfreflectie. Waar staan we met ons bedrijf? Waar sta ik in het leven? En wat is belangrijk voor mij, mijn gezin en mijn werknemers/collega’s. En wat je dan merkt is dat het almaar doorjakkeren geen zoden aan de dijk zet. Probeer eens te kijken naar waar je energie van krijgt, waar je blij van wordt.

Veel projectmanagers worden blij van een goed lopend proces. Maar wanneer verloopt een proces soepel? Als je weet wat je van elkaar kunt verwachten. Dat vraagt vertrouwen. Voor veel opdrachtgevers is het spannend, omdat ze dit niet dagelijks doen, en voor de ervaren bouwers kan het een uitdaging zijn om nieuwe ideeën of processen aan te pakken. In de bouwwereld worden we vaak voor een relatief korte periode bij elkaar gebracht om een klus te klaren. En die klus moet af! In de vakantie kan er een last van je afvallen. Even lekker helemaal niks. Maar na de vakantie start alles weer op. Denk dan eens terug aan de relaxte wereld van de vakantie. Waarin niets moest, maar alles mocht. Laat je niet leiden door de waan van de dag, maar blijf grip houden op je processen. Zonder er aan onderdoor te gaan.

De directie heeft baat bij inzicht in de projecten, zonder daar al te veel moeite voor te hoeven doen. Ook directeuren en CEO’s kunnen in deze vakantieperiode nadenken over de positie van het bedrijf. Misschien de visie weer eens helder onder de loep nemen. Maar visie vraagt om een heldere blik. Dus even afstand nemen van de dagelijkse beslommeringen kan zeer verhelderend werken. Praat er eens met anderen over, met mensen van buiten het werkveld. Die komen vaak met goede ideeën. Er wordt vaak geroepen dat het om informatie gaat. Dan is het goed te weten dat het begint met data, vervolgens groeit naar informatie, ontwikkelt naar kennis, opklimt naar inzicht en resulteert in wijsheid. En wijsheid hebben we nodig om het bedrijf goed te kunnen leiden, toch?

Vernuftelingen (dat vind ik zo’n mooi woord voor ingenieurs) houden er vaak van om zich vast te bijten in een bepaald onderwerp. Met als risico dat het proces eromheen er minder toe doet. Of dat ze niet blij zijn wanneer ze ‘gestoord’ worden in hun werk: “Laat me toch m’n werk doen!” Zoek elkaar op en brainstorm over een bepaald onderwerp. Laat je niet weerhouden door bepaalde regels en afspraken, maar denk volledig buiten de gebaande paden. Dat kan in mooie dingen resulteren.

We zijn één bouwteam met één doel

Uiteindelijk hebben we elkaar allemaal nodig. We zijn één bouwteam met één doel: iets moois neerzetten zodat iemand daar kan wonen, werken of leven. Project Informatie Management-oplossingen kunnen je het leven makkelijker maken. Dergelijke tooling, zoals Newforma, halen de administratieve druk weg en geven ruimte om te focussen op het primaire proces. Het brengt grip terug, geeft inzicht in de projecten en ondersteunt het samenwerken.

Team Druchtman & Partners

Actueel bij Druchtman & Partners

Relevante informatie

Direct toegang tot kennis en updates