Hoe Newforma kan bijdragen aan uw ISO 19650 certificering

ISO 19650 certificering

Newforma maakt uw ISO 19650 certificering makkelijker

 

Newforma voor IS0 19650 certificering

 

Architecten, ingenieurs, aannemers en eigenaars streven naar ISO 19650-certificering voor Building Information Modeling (BIM). En technologie kan dit proces vereenvoudigen. Zo kan ook Newforma ingezet worden voor uw ISO 19650 certificering.

Wat is ISO 19650?

ISO 19650 werd geïntroduceerd in 2019 en regelt informatiebeheer en samenwerking voor digitaal bouwen en Building Information Modeling (BIM). Het omvat 5 delen, ISO 19650-1 tot en met 19650-5, en vervangt de nauw op elkaar afgestemde Britse PAS 1192 standaard op mondiaal niveau, om best-in-class multinationale samenwerking in de bouw te garanderen. ISO 19650 is een reeks regels die ervoor zorgen dat aan een bepaalde kwaliteitsnorm wordt voldaan voor digitale processen voor ontwerp- en bouwgegevens.

Jøns Sjøgren, voorzitter van het technische subcomité van ISO, stelt dat ISO 19650 al heeft aangetoond dat gebruikers tot 22% kunnen besparen op bouwkosten. Hij is van mening dat door dit naar het internationale niveau te tillen, de samenwerking bij wereldwijde projecten zal toenemen.

In veel landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, zijn overheidsopdrachten al onderworpen aan ISO 19650 (of zijn voorgangers). Met landspecifieke wijzigingen geïntroduceerd door nationale normalisatie-instellingen, is ISO 19650 het gemeenschappelijke kader en de richtlijn geworden voor de bouw om hoogwaardige digitale gebouwde activa te leveren.updates voor de integratie met Autodesk Revit, AutoCAD en Navisworks 2021.

Wat zijn de vereisten om ISO 19650 gecertificeerd te worden?

Er is geen eenduidige manier om gecertificeerd te worden. En bedrijven hoeven zich niet te standaardiseren op één rigoureuze procedure. ISO 19650 is een richtlijn die specificeert hoe goed digitale processen moeten werken om de kwaliteit te maximaliseren. Bedrijven die al beschikken over goed georganiseerde en grondige workflows voor informatiebeheer zijn goed op weg naar certificering.

Hier zijn de vereisten voor bedrijven die gecertificeerd willen worden:

Centraliseer projectinformatie en taakbeheerprocessen

Architecten, ingenieurs, aannemers, projectmanagers en IT-medewerkers moeten op de hoogte blijven van belangrijke digitale informatie. Het is essentieel om een systeem te hebben dat processen rond het beheer van informatie plaatst. Dit zorgt ervoor dat iedereen in het projectteam altijd over de meest actuele gegevens beschikt.

Eenvoudige mappenstructuren met bepaalde archiveringsconventies of omslachtige systemen voor elektronisch gegevensbeheer (EDM) kunnen dit doel dienen. Een gecentraliseerd systeem met integraties en automatisering biedt echter meer voordelen op het gebied van flexibiliteit, snelheid en gegevensbeveiliging.

Houd u aan de naamgevingsconventies voor bestanden die in de Nationale Bijlage zijn gedefinieerd

ISO-normen zijn internationaal en zijn geldig ongeacht in welk land een bedrijf is gevestigd. Elk land kan echter zijn eigen wijzigingen of aanvullingen op deze normen definiëren, de zogenaamde Nationale Bijlage. De naamgevingsconventies voor bestanden, bijvoorbeeld, kunnen in de Nationale Bijlage worden gespecificeerd. Bedrijven moeten bestanden precies die naam geven die de Nationale Bijlage van hun land voorschrijft.

De naamgevingsconventie helpt om informatie sneller en gemakkelijker te identificeren. Zo moet bijvoorbeeld een projectbestand in het Verenigd Koninkrijk de naamgevingsconventie NEWP-ABC-XX-ZZ-SP-S-0001 volgen. De bestandsnaam moet een verwijzing naar een revisie bevatten om de versie van het document te identificeren. Hij moet ook een geschiktheidscode bevatten om te begrijpen met welk doel het document is verzonden.

Verbetering van Q/A-processen, transparantie en verantwoordingsplicht

Het uitgeven van documenten voor oplevering is een van de belangrijkste stappen in de projectlevenscyclus. Bijvoorbeeld een DWG met een herziene plattegrond die naar een aannemer wordt gestuurd, moet voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. Verouderde of foutieve informatie die aan een aannemer wordt verstrekt kan mogelijk leiden tot vertragingen en grote bouwfouten. Daarom vereist ISO 19650 een grondig, gecentraliseerd en methodisch Q/A-proces rond documentcontrole en -uitgifte.

Het hele team moet consistente workflows volgen om bij te houden en vast te leggen welke bestanden zijn verzonden. Projectteams moeten dus een audit trail hebben van welk document en welke versie naar wie en wanneer is verzonden.

Zorg voor een gecentraliseerd platform voor samenwerking

Een gecentraliseerde omgeving biedt projectteams een manier om gemakkelijk samen te werken, toegang te krijgen en informatie te delen. Het dient ook als een enkele bron van waarheid. Volgens ISO 19650 moeten bedrijven kunnen werken in een gedeelde omgeving voor het uitwisselen van informatie. Idealiter biedt het een oplossing die het mogelijk maakt om samen te werken op hetzelfde platform.

Hoe Newforma de ISO 19650 certificering ondersteunt

Newforma dicteert niet hoe bedrijven hun gegevens precies moeten beheren. Het biedt een breed scala aan functionaliteit die ontwerp- en engineeringbedrijven helpt informatie te vinden, openen, beheren en delen op een manier die gemakkelijk, snel en veilig is. Tegelijkertijd wordt het bestaande workflowproces intact gehouden.

Dit maakt Newforma de ideale softwareoplossing om architecten, ingenieurs, aannemers en eigenaars ver de hele wereld te helpen bij hun ISO 19650 certificering. En in tegenstelling tot andere oplossingen, kan dit worden bereikt zonder verstoring van de huidige processen die werken voor uw bedrijf.

Het is een leidraad voor een betere projectorganisatie. Het biedt de structuur en de controles om ISO 19650 gecertificeerd te krijgen zonder de noodzaak om projectteamleden te overweldigen door het afdwingen van wijdverspreide veranderingen in de manier waarop ze werken.

Hier is hoe:

Gecentraliseerde samenwerkingsomgeving

Newforma is wereldwijd de enige tool voor ontwerp- en bouwbedrijven die projectgegevens centraliseert. Het is compatibel met cloud-, on-premise- en third-party platforms. Het uniforme dashboard maakt het eenvoudig om toegang te krijgen tot informatie die op meerdere locaties is opgeslagen. Alle bestanden worden gescand en geïndexeerd, zodat trefwoorden in elk type document kunnen worden gevonden met Newforma’s geavanceerde bestandszoekfunctie. Newforma is het ideale centrale projectinformatiebeheersysteem voor het vinden, ontsluiten en beheren van informatie. En voldoet daarmee aan de eisen van ISO 19650 voor eenduidig gegevensbeheer.

Document controle

Newforma’s Document Control functies helpen gebruikers met bestandsnaamgeving in overeenstemming met hun nationale bijlage. Dankzij integraties met BIM-systemen van derden, zoals Autodesk Revit, kan Newforma het naamgevingsproces automatiseren.

Met de functies voor documentbeheer kunnen organisaties ook structuur aanbrengen in de kwaliteitsborgingsprocessen voor deliverables. Gebruikers beschikken over een platform voor het organiseren, markeren en sorteren van documenten die momenteel worden beoordeeld of klaar zijn voor distributie.

Audit trail

Project Center biedt ook geautomatiseerde audit trails die voortdurend elke bestandsoverdracht en -uitgifte bijhouden. Het creëert een overkoepelend log profiel en maakt informatie over wie welk bestand wanneer heeft gedeeld of ontvangen altijd voor iedereen toegankelijk. En zo wordt het heel eenvoudig om de stappen van elke bestandslevering voor alle projectteamleden te herleiden.

Veilig bestanden delen

Info Exchange, het speciale platform voor het delen van bestanden van Project Center, biedt samenwerkingsfuncties van wereldklasse binnen één platform. Het vervangt dan ook de meeste specifieke CDE-systemen (Common Data Environment). Gebruikers kunnen elk formaat bestand direct delen tussen Info Exchange en hun eigen bestandsopslagsystemen, server of cloud, met slechts een paar klikken. In tegenstelling tot het gebruik van software van derden voor het delen van bestanden, biedt Info Exchange maximale veiligheid: bestanden worden niet opgeslagen bij andere bedrijven. Zelfs niet tijdelijk. Bovendien, met Project Center’s audit trail, blijft geen enkele bestandsoverdracht onopgemerkt.

De verborgen waarde van ISO 19650 certificering

Veel bedrijven zien ISO 19650-certificering gewoon als een vereiste om te kunnen werken aan overheidsopdrachten of samen te werken met reeds gecertificeerde bedrijven. Maar het biedt ook een solide kader voor bedrijven om hun digitale activiteiten in het algemeen te verbeteren.

Het hebben van een schone en georganiseerde richtlijn voor het beheren van projectinformatie kan helpen om de tevredenheid van werknemers te vergroten. En dus, als neveneffect, de productiviteit verbeteren, de administratieve taken verminderen en de projectrisico’s ten goede verminderen.

Ook benieuwd hoe Newforma ingezet kan worden voor uw ISO 19650 certificering? Neem voor meer informatie over Newforma Project Center contact op via ons contactformulier of via telefoonnummer +31 88 39 77 333.

Vraag een demo aan

Benieuwd hoe Newforma Project Center uw (BIM) bouwprojectinformatie, workflows en prestaties nog beter beheersbaar en toegankelijk kan maken? En op die manier kan helpen bij uw ISO 19650 certificering?

Actueel bij Druchtman & Partners

Relevante informatie

Direct toegang tot kennis en updates