Faalkosten zijn zoooo 2015!

Vaak zie je dat bedrijven in de bouwkolom slechts 2 procent winst maken, en tegelijkertijd wel 3 tot 10 procent faalkosten hebben. Blijkbaar wordt 10 procent faalkosten gewoon geaccepteerd! TIEN PROCENT! Op een bouwsom van 2 miljoen is dat tweehonderdduizend euro. Dat vind ik veel geld. Veel mensen roepen dat die faalkosten omlaag moeten. Maar wanneer je aan de markt vraagt of ze faalkosten hebben, is de eerste reactie altijd: nee hoor, die hebben we niet. Maar wanneer je dieper op de materie ingaat, blijkt dat er wel degelijk faalkosten zijn.

Wat voor faalkosten zijn er dan?

Een eerste voorbeeld heeft betrekking op het ontwerp. Een architect ontwerpt een gebouw, maar betrekt de brandveiligheid er pas aan het eind van het ontwerpproces bij. Dan is alles al bedacht en zal er dus weer veel aangepast moeten worden in het ontwerp. De echte BIM-gedachte is trouwens dat men samenwerkt in het gehele proces. Een tweede voorbeeld is werken met verouderde versies van bestanden. Co-makers werken met uw data, maar klopt het wel waar ze mee werken? Samenwerken in en met bestanden voorkomt dit. Als derde voorbeeld wil ik miscommunicatie noemen. Als we het hebben over een dwarsbalk, welke balk is dat dan? Of wanneer de ‘vergunningen’ zijn verleend, hoe weten we welke vergunningen dat dan zijn? Zijn de actiepunten afgehandeld? En door wie? Een mooie vierde voorbeeld zijn bouwfouten. Op 2D- tekeningen worden veel zaken benoemd. En als een uitvoerende partij geen tekeningen kan lezen, krijg je hilarisch pijnlijke situaties.

FaalkostenVaak zie je dat die kosten ontstaan door miscommunicatie of onwetendheid. En dat is jammer, want het hoeft niet. Het delen van kennis en de juiste informatie is van wezenlijk belang voor een goed bouwproces.  Maar bij het delen van kennis is vertrouwen heel belangrijk. Hoe je het ook noemt: ketensamenwerking, co-makerschap, bouwteams, bouwcombinaties: het draait allemaal om geven en nemen. Het zijn teams die éénmalig samenwerken en daarna gaat eenieder zijns weegs. En het dan gek vinden dat er zaken fout gaan? Het zijn geen geoliede machines die jaren achtereen hetzelfde werk doen en samenwerken. Ze doen één project samen en komen elkaar misschien op een ander project weer tegen.

Hoe lossen we problemen op die de faalkosten veroorzaken? Begin eens met elkaar te praten… beter nog, luister naar elkaar. Overleg met de partijen die betrokken zijn bij het project. Voeg de eindgebruiker toe aan dat overleg, die kijkt anders naar een gebouw dan een architect of een bouwer. Documenteer de afspraken, en zorg ervoor dat de achterliggende documenten gekoppeld zijn aan die afspraken. Zodat u altijd weet wat, wanneer en waarom is besloten. Verbind ook data aan 3D-modellen, zodat eenieder weet wat de bedoeling is. Deze data is niet alleen van belang tijdens de bouwfase, maar zeker ook tijdens de gebruiksfase. In een van DBFM-contracten is ook hier winst uit te halen. Weg met de schuttingen tussen de bouw- en beheerafdelingen: één bedrijf met één berg met informatie. Creëer een platform waar alle ketenpartners data kunnen vinden en plaatsen. Communicatie is namelijk tweerichtingsverkeer. Geven en ontvangen. Wees niet bang om je kwetsbaar op te stellen, maar deel in je kennis en ervaring, maar vraag ook om de kennis van de ander. Je zult verbaasd staan over wat diegene allemaal weet.

Zullen we van faalkosten dan maar leergeld maken?

Groet,
Team Druchtman

Consultancy >

Actueel bij Druchtman & Partners

Relevante informatie

Direct toegang tot kennis en updates