Maar kunnen we dat wel? Wat hebben we als mens nodig voor BIM-samenwerking? Onderzoek (Wei Wu en Raja, 2014) wijst uit dat iemand die samenwerkt binnen BIM-projecten meerdere kwalificaties nodig heeft:
- Technische en functionele vaardigheden
- BIM-workflow- en strategische planning
- Kennis van multidisciplinair modelmanagement
- Communicatievaardigheden
- Samenwerkingsvaardigheden
Dus naast technische kennis ook vaardigheden in communicatie en samenwerken. Wanneer we kijken naar het artikel van Davies e.a. (2015) over Soft Skills requirements in a BIM project team wordt daar nog verder ingegaan op deze vaardigheden. Conflictmanagement, communicatie- en onderhandelingsvaardigheden zijn essentieel voor een BIM-specialist. Vervolgens is omgaan met autoriteit en leiderschap van wezenlijk belang. En tenslotte wordt van hem of haar een open leerhouding gevraagd.
In de uitvoeringsfase kijken de verschillende disciplines wezenlijk anders naar een project. De ontwerper, de bouwer, de eindgebruiker en de beheerder: allen hebben een andere rol voor het gebouw. Binnen het BIM-proces komen die deelnemers bij elkaar, wat ervoor zorgt dan de één zich moet kunnen inleven in de ander.
Druchtman & Partners kent en erkent deze BIM soft skills. Wij begeleiden en trainen organisaties in deze processen, zodat ook de zachte kant van BIM (verder) ontwikkeld wordt.