De drie uitdagingen bij architecten, ingenieurs en aannemers

drie uitdagingen voor architect, aannemer en ingenieur

Op dit moment zijn er zo’n 46.090 bedrijven actief in de bedrijfstak Architecten, Ingenieursbureaus, e.d. (Bron: CBS) Van die bedrijven heeft het overgrote deel slechts één persoon in dienst. En bij 1.685 bedrijven werken er tussen de 10 en 100 personen. Wat ik zie bij die bedrijven is dat er drie uitdagingen zijn:

  1. datagroei: het beheren en beheersen van de gigantische groei aan data.
  2. informatie-eilandjes: wat staat waar?
  3. faalkosten: door verschillende oorzaken gaat er nog veel fout.

Deze drie uitdagingen kun je samenvatten in één woord: GRIP.

Datagroei

Als we kijken naar een gemiddeld project dan had die in 2008 ongeveer 150 GB aan data. Denk hierbij aan tekeningen, e-mails, afspraken e.d. Maar een gelijk project in 2020 heeft 1.500 GB (of 1,5TB) aan data! 10 keer zoveel! Dat is verklaarbaar, want met de komst van BIM, Internet of Things, en Digital Twins genereren we ook veel meer gegevens. En daar moet je wat mee. Want niemand kan 1,5TB managen zonder een gedegen oplossing. Daar moeten we wat mee.

Informatie-eilandjes.

Zoveel data = zoveel plekken. Want wat staat nu waar? E-mail in de mailbox, 3D modellen op een server, tekeningen in een digitaal mapje, gedeelde mappen in SharePoint, Office bestanden op de verkenner, of op een FTP-server. En zo kan ik wel even door gaan. Ik snap wel waar de eilandjes vandaan komen. Want die locaties zijn voor die oplossing uitermate geschikt. Alleen moet je wel onthouden waar alles staat. Dat moeten we oplossen.

Faalkosten

In de bouwkolom ze je dat er slechts 2 procent winst gemaakt wordt, maar dat er tegelijkertijd wel 3 tot 10 procent faalkosten zijn. Blijkbaar wordt 10 procent faalkosten gewoon geaccepteerd! TIEN PROCENT! Op een bouwsom van 2 miljoen is dat tweehonderdduizend euro. Dat vind ik veel geld.

Hoe dan?

Bij Druchtman hebben we als doelstelling om de andere beter te maken, te laten groeien. En ons dienstenportfolio is daar ook op gebaseerd. We bieden tooling, trainingen en advies aan architecten, ingenieurs, aannemers, bouwmanagers, en ontwikkelaars. Daarmee helpen we jou nog beter te worden. Een mooi voorbeeld van tooling is Newforma Project Center. Dit is een laagdrempelige project informatie management oplossing, gemaakt voor de bouw. Hoe gaat Newforma om met de drie uitdagingen?

  1. datagroei: indexeren van alle data, waardoor het snel is terug te vinden.
  2. informatie-eilandjes: een schil over de eilandjes heen, zodat je vanaf 1 punt toegang hebt tot alle plekken waar de data staat.
  3. faalkosten: door informatie aan elkaar te koppelen weet je exact wat er, wanneer, met wie is afgesproken.

Met Newforma heb je weer grip op je projecten. Wil je meer weten over Newforma, bekijk hier onze webinar on-demand.

Druchtman & Partners organiseert geregeld webinars en seminars over Project Informatie Management, Procesoptimalisatie, en Soft Skills. Uiteraard bieden we hier ook trainingen in. Kijk maar eens op het trainingenoverzicht. En een afspraak per e-mail of bellen via +31 88 39 77 333 kan natuurlijk ook.

Groet,
Team Druchtman

Contact opnemen >

Actueel bij Druchtman & Partners

Relevante informatie

Direct toegang tot kennis en updates