Conservatief…of zijn we stiekem toch best wel innovatief?

Het is algemeen bekend dat de bouw een zeer conservatief imago heeft als branche zijnde. Dat geluid hoor ik vaak als ik met klanten in gesprek ben. Meestal met een ondertoon dat ze zelf dan niet conservatief zijn, zij zien zichzelf juist als aanjager van het nieuwe werken. Innovators noem ik ze altijd. Juist de andere partijen zijn in hun ogen dan zo conservatief en het zou toch maar fijn zijn als zij ook het nieuwe werken zouden adopteren.

De zogenaamde anderen dwarsbomen volgens hen de innovaties, en dat heeft een remmende werking op de hele sector. Misschien is het ook wel zo, de innovators ervaren dat, en voor hen is het dan ook zo. De hele sector kan echter niet over één kam geschoren worden, is dan mijn repliek. Ik kom genoeg andere voorbeelden tegen en men is zich ‘aan het inrichten’ noem ik het altijd maar. Uiteraard zijn er bedrijven die afkerig zijn van allerlei veranderingen die gaande zijn. Deze zullen er altijd zijn, maar gezien de huidige ontwikkelingen waar we met z’n allen mee te maken hebben, ontkomt u er niet aan en zult u op een of andere manier mee moeten.

Uitdagingen van buitenaf

Dat conservatieve komt natuurlijk ergens vandaan. Graag alles bij het oude laten en gevoel voor traditie speelt hierin een belangrijke rol. Maar de grote veranderingen waar we mee te maken hebben, heeft zijn invloed op alle sectoren en niet alleen in de bouw.

We zitten nu net in een post covid tijdperk (mag ik dat zo noemen?) en zijn we met z’n allen weer een beetje aan het opkrabbelen. Tegelijkertijd hebben we te maken met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Dit heeft weer als gevolg dat er allerlei economische uitdagingen op ons afkomen. Denk bijvoorbeeld aan economische sancties die we als westerse wereld opleggen aan Poetin! En Poetin die op zijn beurt weer de gaskraan dichtdraait. Of de (bouw)materialen en voedsel die een enorm lange levertijd hebben en die zeer schaars zijn (wat weer allerlei prijsopdrijvingen tot gevolg heeft). We werken vandaag de dag in de bouw met ‘dagprijzen’ alsof het vis is. Het zijn uitdagingen die we door de oorlog de afgelopen 3 maanden er extra bij hebben gekregen.

Los van deze verschrikkelijke oorlog blijven er genoeg andere uitdagingen op ons afkomen waar we ook iets mee moeten. Stikstof en PFAS houdt de bouw en de agrarische sector in een wurggreep, de Wet Kwaliteitsborging zit eraan te komen, en het tekort aan personeel blijft een probleem. De bouw schreeuwt om gekwalificeerd bouwkundig personeel. Weg kijken is geen optie meer voor deze uitdagingen! Juist dat laatste, het chronische personeel tekort, is niet exclusief voor de bouw. We zien het overal: in de zorg, horeca, en het onderwijs. Het lijkt met de dag erger te worden. Schiphol gaat ten onder aan haar eigen groei. Ze kunnen simpelweg de toestroom van reizigers niet meer verwerken omdat men te beroerd is om het personeel fatsoenlijk te betalen. If you pay peanuts, you get monkeys zei mijn oma altijd.

Automatisering als oplossing

Automatisering is een antwoord op het personeel tekort. Niet dat er mensen door software vervangen gaan worden. We hebben deze mensen keihard nodig vanwege hun vakkennis maar software gaat er wel zorgen dat we met minder mensen meer werk kunnen of zelfs moeten gaan verzetten. Zeker in de bouw is dat een oplossing. De digitalisering heeft al enige tijd geleden haar intrede gemaakt in de bouw. Generative Design wordt nu al toegepast waarin we gebruik maken van Artifical Intelligence en de kracht van de computer voor optimale design options. Zo komt een ontwerp tot stand die werkelijk voldoet aan alle criteria en aantoonbaar onderbouwd is door data. Digital Twin en BIM wordt door steeds meer partijen toegepast. De innovators zoeken elkaar op om gezamenlijk deze projecten uit te voeren. En kan wie niet mee kan… wordt overgeslagen!

De innovaties die tegenwoordig worden toegepast zijn van alle dag. Cloud gebaseerd samenwerken vindt steeds meer haar intrede simpelweg omdat men er steeds meer vertrouwd mee raakt. Gewoon op de iPad een foto maken van een issue op de bouwplaats en dat koppelen aan een 3D model is steeds meer gemeengoed aan het worden.

Lang leve innovaties

Met kleine stapjes hebben we de afgelopen jaren stiekem toch hele grote passen gemaakt. Als u uw realiseert dat Steve Jobs nog maar in januari 2007 de eerste iPhone introduceerde en daarmee een revolutie ontketende, dan is er in 15 jaar tijd toch behoorlijk veel veranderd. Het is te danken aan Apple dat we tegenwoordig bijna allemaal telefoons met touchscreens en apps gebruiken en dat heel normaal vinden. Fotograferen, social media, bankieren, e-mail, online shoppen, daten, appen, navigeren en ja zelfs ook nog ouderwets kunnen bellen. Het is allemaal heel normaal en volgens mij kunnen we ook niet meer zonder. Lang leve de innovaties!

Ook zin om eens te sparren over innovaties en alles wat daarmee te maken heeft? Wat het voor uw organisatie te betekenen heeft. Hoe u zich hierop inricht en voorbereid. Ik kom graag langs om met u het gesprek aan te gaan.

Groet,
Team Druchtman

Meer weten over innovaties in de bouw?

Case → Advies bij onderzoek BIM, VR en AR
Bericht → Betaalbare projectinformatiemanagement voor de bouwsector

Actueel bij Druchtman & Partners

Relevante informatie

Direct toegang tot kennis en updates