Bouwprojecten op afstand beheren

De coronapandemie heeft veel teweeggebracht in de bouwwereld: er ontstonden grote uitdagingen die bouwbedrijven alleen konden tackelen door nieuwe technologieën toe te passen. Hierdoor moesten bouwbedrijven ineens flink innoveren. Een van de problemen die ze moesten aanpakken was de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Hoe zou het mogelijk zijn om bouwprojecten op afstand te beheren en controleren?

Download nu: Gratis e-book ‘Hoe 360° Reality Capture de bouw verandert’

De opkomst van bouwbeheer op afstand

Volgens een wereldwijde OpenSpace enquête uit 2021 werkte vóór de pandemie 52% niet op afstand. Tijdens de pandemie werd er verwacht dat men zoveel mogelijk thuiswerkte, daarom ontstonden er (technische) ontwikkelingen in de bouw die ervoor zorgden dat men thuis kon werken. 95% van de respondenten gaf aan dat deze technologie essentieel was bij het besluit om werken op afstand mogelijk te maken. Hierdoor werkte tijdens de COVID-19-pandemie ineens 58% vaak op afstand. Dit laat een grote verschuiving zien en het bewijst dat werken op afstand in de bouw goed mogelijk is.

Bij het werken op afstand hoeft u niet bang te zijn dat er minder uitgevoerd wordt. Maar liefst 80% van de respondenten gaf aan dat ze net zo productief of zelfs productiever werken op afstand. Mede dankzij deze goede ervaringen van werken op afstand, geeft 92% aan dat ze verder gaan met werken op afstand. Maar productiever werken is niet het enige voordeel van hybride werken

De voordelen van hybride werken in de bouwsector

Hybride werken heeft vele voordelen: denk bijvoorbeeld aan de grote flexibiliteit die het met zich meebrengt maar ook de tijd- en geldbesparing. Doordat er minder gereisd hoeft te worden, bespaart u tijd en geld en de mindere reistijd zorgt ook nog eens voor een betere werk/privébalans.

Een ander voordeel is de toegang tot talent. Dankzij het hybride werken kunnen teams betere kandidaten werven. Bovendien kunnen er meer projecten toegewezen worden aan de beste mensen aangezien zij minder tijd verspillen aan reizen en dus meer tijd over hebben voor projecten. Slechts 7% van de respondenten van de OpenSpace enquête zag geen enkel voordeel in hybride werken.

Bouwplaatsbeheer op basis van 360° beelden

Een manier om bouwplaatsen op afstand te beheren is met 360° Reality Capture. Dankzij de opnames kunnen belanghebbenden digitaal door de bouwplaats lopen en de huidige stand van zaken zien zonder fysiek aanwezig te zijn. Een bijkomend voordeel hiervan is dat deze opnames meteen geïntegreerd kunnen worden in de projectdocumentatie.

Om 360 graden fotodocumentatie te creëren, hoeft slechts één persoon de bouwplaats te bezoeken en opnames te maken. Met behulp van OpenSpace kunnen deze onbewerkte videobeelden omgezet worden tot een volledig digitale kopie (digital twin) van de bouwplaats waardoor eenvoudig genavigeerd kan worden. Hierna kan de rest van het team de voortgang bekijken via deze digitale kopie. Dit zorgt ervoor dat teams sneller kunnen werken en op schema blijven.

Ook kunt u een tijdlijn creëren met een digitale twin van de bouwplaats. OpenSpace voorziet alle 360 graden afbeeldingen automatisch met een tijdstempel en koppelt ze met uw plattegrond. Zo kunt u eenvoudig momentopnames vergelijken met een eerder of later moment. Of ga met een interactieve 360 graden kopie terug in de tijdslijn van uw bouwproject.

De toekomst van hybride werken in de bouw

Door deze ontwikkelingen van bouwplaatsbeheer op afstand, kwam er een revolutie in de bouwsector. Men zag het nut en de voordelen van hybride werken en wilde hiervan blijven profiteren. Daardoor zien we ook nu nog grote interesse voor bouwplaatsbeheer op afstand.

Wilt u ook deel uitmaken van deze revolutie en meer weten over de mogelijkheden om bouwprojecten op afstand te beheren? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Hoe 360° Reality Capture de bouw verandert

Download het gratis e-book om meer te leren over 360° fotodocumentatie in de bouw.

Meer weten over OpenSpace?

Informatiepagina → Met OpenSpace organiseert u uw bouwkundige fotodocumentatie
Website OpenSpace → Site Capture & Construction Reality Capture

Actueel bij Druchtman & Partners

Relevante informatie

Direct toegang tot kennis en updates