Samenwerken of samen werken?

Laatst zag ik twee kinderen samen spelen. Het leek alsof ze aan het samenspelen waren, maar dat was niet zo. Ze speelden tegelijkertijd in dezelfde ruimte. Zo zie je maar dat een spatie in een tekst soms grote invloed kan hebben op de betekenis. Dit geldt ook voor samenwerken of samen werken. Daar zit een wereld van verschil tussen: zonder spatie ben je één team met één doel, maar met een spatie werk je tegelijkertijd, maar niet aan hetzelfde of met hetzelfde doel.

Laat ik dit illustreren met een voorbeeld. Onlangs was ik bij een van de grootste bouwbedrijven van Nederland. Hun strategie voor de komende jaren is zich omvormen van een bouwbedrijf naar een aannemer. Dus een bedrijf dat werk aanneemt en het gehele bouwproces managet. Ze zullen dan veel minder werkhanden hebben en veel meer BIM-, project- en procesmanagers. Maar dit vraagt wel iets van de medewerkers. Het is een andere manier van denken en een andere manier van werken. Kortom, er MOET samengewerkt worden met externe partners. En die processen zijn anders dan dat je met collega’s werkt. Ga maar na: collega’s ken je vaak al wat langer en je weet wat zijn of haar sterke en zwakke kanten zijn. Maar met externen is het maar de vraag met wie je verplicht wordt samen te werken. Vaak hangt het af van wie de tender wint, of met wie je in een bouwcombinatie zit.

Om Henry Ford te citeren:

Samenkomen is een begin; bij elkaar blijven is vooruitgang; samen te werken is succes

Uiteraard is het dan belangrijk om van tevoren goede afspraken te maken (en je aan die afspraken te houden). Maar net zo belangrijk is het om processen te monitoren en workflows vast te leggen.
Gelukkig kan dat allemaal met Newforma Project Center. Want naast het simpelweg automatisch traceren van de voortgang van een actiepunt, kan Newforma ook gekoppeld worden aan BIM 360 of andere platforms. Allemaal om dat ene doel te bereiken: het bouwen van een gebouw, woning of kunstwerk.

Mattie Stepanek omschreef dat heel mooi:

Eenheid is kracht. Met teamwork en samenwerking kunnen geweldige dingen bereikt worden.

En dat is belangrijk. Samen kunnen we de wereld aan. Al worden bouwteams van boven opgelegd, het hebben van één doel zorgt ervoor dat de neuzen dezelfde kant op staan. En met dat doel is het ook noodzakelijk om niet de grenzen van de afspraken op te zoeken, maar in overleg te treden en elkaar dingen te gunnen. Want uiteindelijk is geven beter dan graaien.

BIM is samenwerken

Waar er vroeger, in de pré-BIM periode, al werd samengewerkt is dat met de komst van BIM al een noodzaak tijdens de ontwerpfase. Want virtueel bouwen levert zoveel kansen op. Maar met die kansen levert BIM ook veel gegevens op. En er wordt, terecht, verwacht dat die gegevens met elkaar worden gedeeld. Dat delen kan stress opleveren: wie heeft wat gehad? Heeft hij wel de juiste gegevens? Heb ik wel de laatste informatie? Waar kan ik de juiste data terugvinden?

Die stress kunnen we niet gebruiken. Newforma Project Center biedt de mogelijkheid te monitoren wie wat wanneer heeft ontvangen. En het delen van gegevens gaat heel eenvoudig: down- uploadlinks, webportal, en (en die is nieuw!) via een cloudomgeving. Allemaal gekoppelde bronnen van data. Waarbij u zelf kiest hoe u ermee omgaat. Kleine dingen kunnen een groot verschil maken.

Bent u nieuwsgierig hoe u kunt samenwerken in plaats van samen te werken?
Maak dan nu een afspraak..

Groet,
Team Druchtman

Contact opnemen >

Actueel bij Druchtman & Partners

Relevante informatie

Direct toegang tot kennis en updates