Schutte bouw & ontwikkeling bespaart veel tijd met PIM-systeem

Schutte bouw en ontwikkeling
Voor het beheren en beheersen van de toenemende stroom aan projectinformatie is een Project Informatie Management (PIM)-systeem geen overbodige luxe. Maar verdient zo’n investering zichzelf wel snel genoeg terug? In het geval van Schutte bouw & ontwikkeling kan die vraag volmondig met ‘ja’ worden beantwoord. “Alleen al het feit dat wij specifieke projectinformatie nu veel sneller kunnen vinden, levert een tijdbesparing op van maar liefst 150 uur per week,” zegt BIM-coördinator Pascal van der Moolen van het Zwolse bedrijf.

Al sinds 2010 voert Schutte bouw & ontwikkeling al zijn woningbouwprojecten in BIM uit, en gebruikt daarvoor met name Autodesk Revit en 3B, de Revit-applicatie van ICN Solutions. “Maar BIM is meer dan alleen een 3D-model. Er hangt zoveel méér projectinformatie aan vast, denk bijvoorbeeld aan documentbeheer en hergebruik van informatie van succesvolle projecten”, zegt Pascal van der Moolen. “Om al deze projectinformatie beter te kunnen beheersen, hadden we behoefte aan een PIM-systeem. Daarom hebben wij in het najaar van 2015 bij Druchtman & Partners, onderdeel van de ICN Group, een dertigtal licenties van Newforma aangeschaft.”

Markup-sessies

Voor Schutte bouw & ontwikkeling is PIM een logisch verlengstuk van BIM. De Newforma Add-in voor Autodesk Revit vormt daarbij de verbindende schakel. Pascal van der Moolen geeft een voorbeeld: “Als ik in het Revit-model iets signaleer wat mij niet geheel duidelijk is, kan ik daarover via een zogeheten Markup-sessie in Newforma een opmerking plaatsen. Stel, ik wil weten of een bepaalde deur uit het Revit-model links- of rechtsdraaiend moet zijn, dan kan ik dankzij Newforma die vraag meteen voorleggen aan de projectleider, de opdrachtgever, of wie dan ook. Daarnaast maken wij gebruik van diverse Newforma Mobile Apps, waarmee je alle projectinformatie altijd mobiel bij de hand hebt. Met de Capture App kun je op de bouwplaats digitaal technische gebreken vastleggen en er ook foto’s aan toevoegen. Ook kun je er een action item van maken, zodat de projectleider op de bouw meteen de desbetreffende persoon kan inschakelen om het betreffende probleem op te lossen. Andere Mobile Apps die we gebruiken, zijn de Project E-mail App (voor het optimaal beheren van project e-mails), de Plans App (waarmee je op elk gewenst moment inzage hebt in de actuele digitale bouwtekeningen) en de Project Team App (met de contactgegevens van alle projectpartners). Het mooie van deze Mobile Apps is dat je op je mobiele device, hetzij een smartphone of tablet, in feite altijd je complete project ter beschikking hebt!”

Newforma bespaart ons 150 uur per week!

Overzichtelijk dossier

Als groot voordeel van Newforma noemt Schutte bouw & ontwikkeling ook dat de projectinformatie niet langer staat verspreid over het hele netwerk, maar dat alle mails met de daaraan gekoppelde projectinformatie centraal op één plek staan. “De ‘mail-eilandjes-cultuur’ is veel minder geworden”, zegt Van der Moolen. “Daardoor houd je alle documenten bij elkaar en bouw je één overzichtelijk dossier op. En dankzij de slimme zoekfunctie in Newforma kun je specifieke projectinformatie ook snel en eenvoudig terugvinden. Dat is heel belangrijk, want in de dagelijkse bouwpraktijk gaat veel tijd en kosten gepaard met het zoeken naar de juiste documenten en informatie. Nu, amper een jaar na de introductie, levert Newforma ons daardoor dagelijks al een tijdbesparing op van één uur per medewerker. Bij dertig licenties komt dat dus neer op maar liefst 150 uur per week. Over een hoge ROI gesproken!”

Document Control

Met de enorme toename van de stroom aan projectinformatie wordt het beheren en beheersen daarvan steeds belangrijker. Alle modules binnen Newforma zijn daarom gericht op een efficiënte projectoplevering. “Voor mijn tekenwerk maak ik bijvoorbeeld veelvuldig gebruik van Document Control, voor het automatisch genereren van tekeningenlijsten met de laatste revisies, zodat je altijd zeker weet dat je met de juiste versie werkt”, zegt Van der Moolen. “En als ik bijvoorbeeld een tekening naar een externe projectpartner wil versturen die zelf niet over Newforma beschikt, dan kan dat via Info Exchange, een beveiligde webportal waarmee het mogelijk is om grote bestanden aan je e-mail toe te voegen.”

Newforma indexeert de inhoud van alle bestanden op het bedrijfsnetwerk, alles wordt digitaal vastgelegd. Daardoor kun je altijd eenvoudig terugvinden wie, wat, wanneer en op welke manier heeft gedaan

Kwaliteitscontrole

Newforma geeft een helder inzicht in de verantwoordelijkheden van alle projectpartners, waar-door er geen misverstanden meer kunnen ontstaan. “Newforma indexeert de inhoud van alle bestanden op het bedrijfsnetwerk, alles wordt digitaal vastgelegd. Daardoor kun je altijd eenvoudig terugvinden wie, wat, wanneer en op welke manier heeft gedaan”, vervolgt Van der Moolen. “Dat is een grote vooruitgang ten opzichte van vroeger, toen alles nog op fysieke tekeningen werd vastgelegd en in papieren documenten werd beschreven. Kortom, bij Newforma staat alles en iedereen met elkaar in verbinding en is er sprake van een transparante informatie-uitwisseling; dat maakt het een perfect instrument voor kwaliteitscontrole.”

In het kort

Uitdagingen

 • Processen goed managen
 • Gegevens zijn lastig terug te vinden
 • Gegevens uit Autodesk Revit moet algemeen beschikbaar zijn
 • Kwalititeitsborging bouw

Oplossingen

 • Newforma Project Center enterprise software
 • Newforma mobile Apps
 • Newforma BIM koppeling

Resultaten

 • Inzicht in wie-wat-wanneer heeft gedaan
 • Instant keyword-zoekfunctie van alle data, e-mails, PDF, CAD, Autodesk Revit elementen en Microsoft Office
 • Gegevens uit Autodesk Revit zijn beschikbaar voor anderen
 • On-site inspecties met de mobile apps

Actueel bij Druchtman & Partners

Relevante informatie

Direct toegang tot kennis en updates