Ingenieursbureau CES maakt rapporten in 15 seconden

CES ingenieursbureau
Vroeger was het opmaken van een gebrekenlijst een moeizaam proces. Inspecteurs noteerden op de bouwlocatie op een papiertje aantekeningen om daarna op kantoor een rapport uit te werken. Door de komst van Newforma, het geavanceerde Project Informatie Management- (PIM-)systeem van Druchtman & Partners, is het generen van een gebrekenrapportage volledig geautomatiseerd. Het Belgische Ingenieursbureau CES plukt daar volop de vruchten van.

Ingenieursbureau CES in Asse, onder de rook van Brussel, is gespecialiseerd in technische systemen voor de woning- en utiliteitsbouw, waar-onder elektriciteit, luchtbehandeling, verlichting en beveiliging. “Onze specialisten brengen een tweewekelijks bezoek aan de bouwlocaties om te inspecteren of de technische projecten naar behoren worden uitgevoerd”, zegt Kris de Buyser, directeur uitvoering van Ingenieursbureau CES. “Sinds een jaar maken we voor onze inspecties gebruik van Newforma. Vooral de mobile app Punch List bewijst zijn waarde. Als een inspecteur een gebrek constateert, kan hij dat met de iPad bijvoorbeeld op foto vastleggen. Via Newforma Info Exchange, een beveiligde webportal, kan hij de aannemer die het probleem moet oplossen hiervan meteen op de hoogte brengen. Hierdoor vindt een snellere opvolging en oplossing van problemen plaats.”

iPad-applicatie

Volgens Kris de Buyser betekent de Punch List-app een grote vooruitgang voor het inspectieproces. “Voorheen moesten onze inspecteurs op de bouwlocatie alle op- en aanmerkingen op papier noteren. Daarna werden deze opmerkingen op kantoor in een Excel-bestand geplaatst. Dat was nogal omslachtig. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een mobiele applicatie voor de iPad die tevens de mogelijkheid biedt om op de bouwlocatie alle benodigde projectinformatie op te vragen. Zodoende zijn we bij Newforma beland. Met de Punch List-app geeft de inspecteur op de bouwlocatie zijn op- en aanmerkingen in de iPad. Vervolgens genereert de Punch List-app automatisch een rapport dat al klaar ligt als de inspecteur terugkeert op kantoor. Dit draagt wezenlijk bij aan een efficiënter projectmanagement.”

Plans App en Capture App vereenvoudigen maken inspectierapport met iPad

Gewijzigde documenten vergelijken

Tot nog toe past Ingenieursbureau CES vooral de Plans App en Capture App toe. Maar volgens Kris de Buyser is het bedrijf van plan om in de nabije toekomst meerdere modules te gaan gebruiken uit het Newforma Project Center, dat het hart vormt van deze software. “Vooral de slimme zoekfunctie is heel handig; deze maakt het bijvoorbeeld mogelijk om heel eenvoudig documenten te vergelijken en verschillen bij te houden. Als je voorheen het verschil in een gewijzigd document wilde opsporen, kostte dat veel tijd.” Het ingenieursbureau is ook tevreden over de samenwerking met Druchtman & Partners: “ Ze denken actief mee over het verder verbeteren van Newforma.”

In het kort

Uitdagingen

  • On site inspecties, zonder internet

Oplossingen

  • Newforma Project Center
  • Newforma Mobile Apps

Resultaten

  • Inspectietijd is verkort
  • Rapportagetijd is 15 seconden in plaats van twee dagen
  • Gegevens kunnen eenvoudig gedeeld worden

Actueel bij Druchtman & Partners

Relevante informatie

Direct toegang tot kennis en updates