Het rendement van uw BIM investering

BIM your Business. "Wat is het rendement van mijn BIM-investering?"

BIM your Business

“Wat is het rendement van mijn BIM-investering?” Ik hoor deze vraag heel vaak. Wanneer bedrijven besluiten om over te stappen op BIM, is het logisch en normaal om de cijfers bij te houden die de overstap rechtvaardigen. Het maken van een ontwerp, technologie en proceswijziging zal verstorend en kostbaar zijn. Na verloop van tijd zullen die kosten worden terugverdiend door de efficiency die inherent is aan een op BIM gebaseerde workflow. Dit is echter alleen mogelijk als de medewerkers leren hoe ze de technologie moeten implementeren en de interne processen moeten aanpassen om te profiteren van de mogelijkheden.

Investeringen
Kunt u de ROI van BIM berekenen met een ROI-calculator? Zeker, alleen houden ze vaak geen rekening met de menselijke factor. Een van de lastigste dingen van BIM-adoptie is dat het vaak alleen gebaseerd is op financiën. Na eerst al een aanzienlijke investering in software voor het BIM-proces is het moeilijk om ook nog te betalen voor training, workflow-evaluatie, ontwikkeling van standaarden en ondersteuning tijdens de transitie. Iedereen wil immers direct rendement zien van het eerste project. Om er zo achter te komen of BIM echt zo goed is als ze zeggen dat het is.

Voor de meesten geldt echter dat de investering niet direct wordt terugverdiend op het eerste BIM-project. Wat ik vaak zie, is dat bedrijven de neiging hebben om te wachten tot andere bedrijven de verandering doorvoeren en dan te leren van hun successen en mislukkingen.

BIM verbetert uw bedrijf
Uiteraard verschilt de ROI voor BIM-implementatie per bedrijf. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar BIM-optie en ROI-gegevens. Een McGraw-Hill SmartMarket rapport schat de BIM-implementatie op 28% in 2007 en op 71% in 2021. Deze percentages worden echter wel grotendeels bepaald door grotere bedrijven met grote aantallen BIM gebruikers. De BIM-workflows en -technologie is hierbij omarmd, maar het is niet voor alle bedrijven goed aan te geven hoeveel van hun werk op BIM gebaseerd is. Daarom zijn sommige kleinere bedrijven zelfs in staat om in BIM te concurreren met grotere bedrijven.

Bereikt uw bedrijf tot vijf keer de terugverdientijd, zoals één bedrijf heeft gemeld? Hoeveel geld bespaart u? Of weet u gewoon dat uw bedrijf het gebruik van het BIM-proces waardeert? Sommige componenten in de ROI zijn financieel moeilijk te kwantificeren:

  • Energiebesparing
  • Minder garantieproblemen
  • Minder risico
  • Verminderde fouten
  • Efficiëntere LEED- en BREEAM-berekeningen
  • Minder RFI’s
  • Tevredenheid van de eigenaar
  • Vermogen om te concurreren
  • Minder opwerking

We begrijpen allemaal de waarde van deze lijst in termen van kostenbesparingen. U kunt misschien geen exact getal geven, maar in de kern zal het bedrijf een verbetering doormaken. En dit is tevens het antwoord op de vraag die helemaal aan het begin gesteld werd.

Stappenplan voor een succesvolle implementatie
Elke succesvolle implementatie van nieuwe ontwerptechnologieën en workflows vereist een weloverwogen aanpak gebaseerd op kennis van de huidige workflows en de veranderingen die nodig zijn om nieuwe workflows en technologieën te implementeren. Een zekere mate van hardnekkige vastberadenheid om het te laten kosten wat nodig is om het te laten werken, gaat ver in de richting van een succesvolle adoptie. Losse/vaste implementaties duren langer en kosten meer of mislukken zelfs. Succesvolle implementaties vereisen een plan, een strategie, erkenning van de kosten en de bereidheid om het tot een goed einde te brengen.

En met kosten bedoel ik niet alleen de kosten van software, maar ook voor het (om)scholen of aantrekken van het juiste personeel. Sommigen zullen personeel aannemen dat voor een bedrijf heeft gewerkt met BIM, in de verwachting dat zij de ervaring en kennis zullen hebben om het bedrijf te transformeren. Van die persoon wordt dan verwacht dat hij of zij het bedrijf succesvol kan migreren van het ene proces en de bijbehorende technologie naar het andere. Maar vaak zijn deze nieuwe “BIMmers” vooral ontwerpprofessionals en hebben ze weinig of geen ervaring als BIM-manager of -coördinator. De juiste persoon op de juiste plaats is dan ook essentieel voor het succesvol zijn van de BIM-implementatie.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Of heeft u liever advies op maat? Neem dan contact op met Druchtman & Partners voor een intensieve begeleiding tijdens uw BIM-implementatieproces.

Groet,
Team Druchtman

Actueel bij Druchtman & Partners

Relevante informatie

Direct toegang tot kennis en updates