afkortingen zijn verwarrend

Kortaf

Onlangs had ik een gesprek met een FM-er van een NV in BRX, Be. De man zag een hiaat tussen BIM en FMIS. Als lid van IFMA was hij hard op zoek naar BIM4FM. Uiteraard als je denkt aan FM en spreekt over BIM komen de KPI's ook aan bod, want zonder KPI's geen SLA's. Bij de uitleg over NF zijn we verder ingegaan op de USP's van deze PIM-oplossing. Want het draait bij FM, REM en TM over koppelen van ERP, CRM, SQL naar BIM en FMIS. In een vb. laten zien dat als i.h.k.v. FSE blijkt dat wanneer de WBDBO niet voldoet, want de beglazing is EW 60 en geen EI 60, dat dit via NFPC in BIM aangepast kan worden.

Dan is natuurlijk wel het LOD belangrijk, want als die te laag is, tja.... dan ben je verder van huis.

Snapt u het nog met al die afkortingen?

Even opnieuw, en nu voluit:

Onlangs had ik een gesprek met een Facility Manager van een Belgisch bedrijf. De man zag een hiaat tussen Building Information Modelling (BIM) en Facility Management Informatie Systemen (FMIS). Als lid van IFMA was hij hard op zoek naar BIM voor Facility Management. Uiteraard als je denkt aan Facility Management en spreekt over BIM komen de Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI's) ook aan bod, want zonder KPI's is er geen goed niveau van dienstverlening. Bij de uitleg over Newforma zijn we verder ingegaan op de unieke punten van deze Project Informatie Management-oplossing. Want het draait bij FM, vastgoedbeheer, en technisch beheer over het koppelen van diverse bronnen van informatie naar het bouwmodel en het beheer van het gebouw. Ik heb in een voorbeeld laten zien dat als in het kader van de brandveiligheid blijkt dat wanneer de brandwerendheid van een ruit niet voldoet, dit via Newforma in het 3D-model aangepast kan worden. Dan is natuurlijk wel het ontwerpniveau belangrijk, want als die te laag is, tja.... dan ben je verder van huis.

Vanuit zijn Facility Management-achtergrond vroeg hij me of NEN 2767 ook tot de mogelijkheden behoort. Uiteraard kan dit. Ik heb hem aangegeven dat naast NEN 2767, Newforma ook voor kwaliteitsbewaking, en dan met name ISO 9001, gebruikt wordt. In Groot-Brittanniƫ is dit al normaal.
Wat ook belangrijk is bij Facility Management, Real Estate Management en Commercieel Onroerend Goed zijn de verschillen in het bepalen van de vloeroppervlakte. Vaak scheelt dit ongeveer tien procent. En dat kost geld. Newforma kan dit vanuit de koppeling vanuit het 3D-model inzichtelijk maken. Newforma is namelijk geen Document Management System, het is een Project Informatie Management-oplossing (PIM). En PIM is de brug tussen bouwkunde en beheer, waarin de totale kosten van een gebouw gedurende de levensduur natuurlijk een grote rol spelen: deze kosten moeten omlaag, zodat er sneller geld verdiend kan worden.

Hij gaat het nu met zijn werkgever en informatiemanager bespreken en we spreken elkaar snel weer.
Al met al een nuttig gesprek.

Wilt u weten hoe Newforma kan omgaan met uw business case? Maak dan vrijblijvend een afspraak: +31 (0)88 397 7 333 of via ons contactformulier.

groet,

Bas Wolse
Management Consultant
Druchtman & Partners

P.S. Afkortingen zijn goed, maar een helder verhaal is beter!