Enterprise Lifehacking

Enterprise LifehackinigMaak het je gemakkelijk. Geniet van je werk. Ga niet harder werken, maar ga slimmer werken. Dat is waar het bij lifehacking om draait.
Meestal kun je door slimmigheidjes bepaalde werkzaamheden zo draaien dat je deze sneller, efficiënter en dus beter kunt uitvoeren.

Lifehacking is volgens Nederlands lifehacking-docent en -pionier Martijn Aslander een mix tussen timemanagement, kennismanagement en persoonlijke ontwikkeling, met een vleugje Web 2.0 en een vleugje MacGyver. Het gaat er volgens hem over hoe je informatie opspoort, organiseert, filtert en deelt, overzicht houdt en voorkomt dat je gaat lijden aan informatiestress. Lifehacking gaat over méér doen, in minder tijd met minder stress, zodat je slim kunt bewegen in de informatie en netwerksamenleving.

Het leven van één individu makkelijker maken is natuurlijk nuttig, maar het hele proces in een bedrijf vergemakkelijken: dat levert pas een efficiëntieslag op! Je kunt je dan meer richten op je echte werk in plaats van allerlei randzaken te moeten doen. Ik denk dat je dan kunt spreken van Enterprise Lifehacking: één integrale oplossing voor meerdere processen binnen uw organisatie.

Maar maak het jezelf niet te moeilijk. Laagdrempeligheid is key voor een hoge acceptatiegraad. Bestaat dat dan binnen Enterprise-oplossingen? Natuurlijk! Het begint met het definiëren van de quick wins. Zodra er een lijst is van mogelijk laaghangend fruit kunnen we kijken hoe we deze na de implementatie snel kunnen plukken. Uiteraard zijn de quick wins onderdeel van een groter proces.

Wat kan uw laaghangend fruit zijn? Het snel terugvinden van documenten? Het zeker weten dat data bij uw partners zijn aangekomen? Het efficiënt koppelen van informatie uit ERP/CRM naar de projectomgeving? Data aan elkaar knopen? Welke versie van dit document of deze tekening is de juiste? Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor de informatie? Deze quick wins lijken misschien op een fruitmand met veel soorten fruit, maar met het project informatie managementsysteem Newforma zijn al deze quick wins met één enterprise-oplossing te behalen.

Hoewel deze taak ontmoedigend kan lijken voor een bedrijf, zijn er vele kansen en mogelijkheden. Wat is uw strategie? Deel hier of stuur me een bericht op Twitter: @Druchtman

Wilt u weten hoe Newforma kan omgaan met uw business case?
Maak dan vrijblijvend een afspraak: +31 (0)88 397 7 333 of via ons contactformulier.

groet,

Bas Wolse
Management Consultant
Druchtman & Partners